Bolest bubrega ne bira dob i spol!

Obilježavanje Svjetskog dana bubrega u hrvatskim gradovima:

Split

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana bubrega, predstavnici Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Splitsko-dalmatinske županije Proveli su akciju medicinsko preventivnog karaktera u Trogiru. Imali smo jako dobar odaziv trogirana i tom smo prilikom proveli preko 200 izmjera šećera i tlaka.

Akciju je odradilo medicinsko osoblje KBC-a Split i liječnica sa hemodijalize trogirskog Doma zdravlja dr. Valentina Vukman uz pomoć studenata Medicinskog sveučilišta, volonterke Udruge Mi dijelile su promidžbene letke. Sudjelovali smo i u radio programu Radio Trogira i Nautic Radio Kaštela. Promidžbene materijale podijelili smo i na području Kaštela.

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana bubrega, predstavnici Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Splitsko-dalmatinske županije posjetili su djecu i odgajatelje Dječjeg vrtića Mandalina (DV Marjan). Tom prigodom realizirana je edukativna aktivnost o važnosti bubrega i prevenciji bubrežne bolesti, prilagođeno djeci predškolskog uzrasta.

Sudjelovala su djeca iz odgojnih skupina Tratinčice i Bubamare sa svojim odgajateljicama Vericom Buškulić i Iris Burić, a čemu su prethodile brojne ranije aktivnosti: projekt "Zdravi bili" i provedba Integriranog sportskog programa u tom vrtiću, pri čemu se posebna pozornost posvećuje brizi za zdravlje, zdravu prehranu i njeguje zdrav stil života. Edukacijom djece u najranijoj dobi doprinosimo prevenciji i njihovom zdravlju u buduće. Na žalost ima i djece sa bolesnim bubrezima, a trenutno sa našeg područja dvoje djece čeka na transplantaciju bubrega. Našu aktivnost zabilježila je i "Slobodna Dalmacija" u današnjem broju.

Udruga je 1.ožujka organizirala i predavanje doc.dr.sc. Josipe Radić, spes.interne medicine, sa temom Transplantacija bubrega - izazovi i dileme, a 10.ožujka provodi se i akcija mjerenja šećera i tlaka u cilju prevencije bubrežne bolesti u Trogiru. Također, najavljujemo i predavanje "Kronična bubrežna bolest" dr. Valentina Vukman i dr. Radić u Trogiru 17.ožujka u 18,00 h, /Vijećnica Grada Trogira/
/ Marina Bogdanović

 

Pula

Današnje zbivanje u puli povodom Svjetskog dana bubrega bilo je dobro, izmjereno je 200 šečera u krvi, te oko 180 iizmjera tlaka. Otkrili smo i nekoliko izuzetno visokih vrijednosti kod građana, te smo ih hitno uputili kod doktora opče medicine zbog visokog šečera te jedna osoba zbog jako visokog tlaka.
Zainteresiranost je bila velika i zanimanje za našu akciju,podjelili smo sve letke pa čak i stare od prijašnjih godina sam imao u kancelariji pa sam ponijeo te se i to podjelilo i čak dobro došlo zbog nekih podataka na starim letcima,jer građani su zainteresirani pogotovo kad mogu dobiti pravu i točnu informaciju. Nažalost po medijima i na netu ima svega i svačega a naj više smeča i ako čovjek nije nimalo upučen lako se žežne ako ne i nastrada zbog krivih podataka.
U akciji su sudjelovali i liječnici sa dijalize i nefrologije Pulske Opče bolnice: Ranko Ladavac - voditelj dijalize, Ivana Iskra, kao specijalizant, Katija Peršić, specijalizant, glavna sestra dijalize Mirjana Siljan te liječnica i njena sestra sa odjela pedijatrije. Svi oni su odgovarali na upite građana vezano za bubrežne bolesti. U akciji su nam pomogli učenici medicinske škole Pula - Paolo Fatorić, Olja Dodoš, Tina Cvitić, Iva Kavalko, Tea Lorencin, Jessica Brajuha, Adisa Jusić, Zurijeta Kurjaković, sa svojim profesoricama - Anja Dević i Kristina Majer.
/ Roman Maglić

 

Virovitica

Svake godine, drugog četvrtka u ožujku obilježavmo Svjetski dan bubrega.

Ovogodšnja akcija, održana 10.03.2016. u Virovitici na Trgu kralja Tomislava, zbog ugodnog vremena održana je vrlo uspješno, što se očituje velikim brojem posjeta našem štandu. Izmerili smo razine šećera u krvi i krvni tlak kod dvjestotinjak našin sugrađana.

I ove godine, u provođenju akcije, te dijeljenju promotivnih materijala o transplantaciji i doniranju organa pomogli su nam u članovi naše udruge, te med. sestra Daria sa hemodijalize i učenici 4. razreda Medicinske škole Virovitica, Dijana, Petar, Ivona, Dino, Ana, kao i njihova mentorica med. sestra Mirela.

 

Rijeka

Povodom obilježavanja Svjetskog dana bubrega 10.03.2016, članovi Udruge dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Primorsko-goranske županije postavili su štand sa edukativnim materijalima ispred pošte na riječkom Korzu.

Proveli smo akciju mjerenja tlaka i razine šećera u krvi za naše sugrađane od 10-13h. Cilj obilježavanja Svjetskog dana bubrega je podizanje svijesti o životno važnoj ulozi bubrega u očuvanju zdravlja te umanjiti učestalost bubrežne bolesti i njen štetan utjecaj na cijeli organizam. Namjera nam je bila ukazati našim sugrađanima da je kronična bolest česta, štetna i da se može lječiti. Prisutni građani Rijeke upozoreni su da posebno pripaze na svoj krvni tlak i šećer koji je najčešći uzročnik kasnijeg nastanka bubrežnih bolesti.

U akciji su sudjelovali: med.th. Nino Pribanić i med.sr. Jasenka Milneršić Klinički kordinator za transplantaciju, Zavoda za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju KBC-a Rijeka sa članovima udruge i tajnicom naše udruge.
/ Višnja Žepina

 

Sisak

Cilj obilježavanja Svjetskog dana bubrega je podizanje svijesti o životno važnoj ulozi bubrega u očuvanju zdravlja, te umanjiti učestalost bubrežne bolesti i njen štetan utjecaj na cijeli organizam.

Svjetski dan bubrega u Sisku je obilježen 11. ožujka 2016.godine prigodnom preventivnom zdravstvenom akcijom na sisačkoj tržnici Kontroba. Medicinske sestre sisačke Opće bolnice Dr. Ivo Pedišić u suradnji s učenicima srednje medicinske škole Viktorovac i Dijabetičkim društvom grada Siska građanima su mjerili šećer u krvi i krvni tlak te upozoravali na prevenciju, zdrav način života, prehranu i kretanje. Odaziv je bio izvrstan , a građani su spremno dočekali sve savjete i upute.

Opća bolnica "Dr. I. Pedišić", Sisak također je 11.ožujka 2016. godine u suradnji sa HLZ-om i HUMS-om podružnice Sisak organizirala je stručni skup povodom Svjetskog dana bubrega u hotelu Panonija pod nazivom Peritonejska dijaliza jučer, danas, sutra. Skupu je nazočilo 120 zdravstvenih djelatnika, liječnika i medicinskih sestara, iz cijele sisačko moslavačke županije. Predavanja su održali liječnici i medicinske sestre Odjela dijalize, Sisak koja su bila vrlo kvalitetna i ocjenjena su od strane sudionika sa odličnom ocjenom. Skup je bio vrlo uspješan, te je dobio pohvale svih sudionika. Vođene su konstruktivne diskusije i razmjene iskustava, sa svrhom unapređenja kvalitete života bolesnika na peritonejskoj dijalizi. Održana je i praktična radionica peritonejske dijalize koja je pobudila interes sudionika i ocijenjena je sa apsolutnom peticom.
/ Nataša Graho

 

Osijek

Namjera obilježavanja Svjetskog dana bubrega je ukazati kako je kronična bolest bubrega česta, štetna i da se može liječiti. Zato je od velike važnosti razviti svijest o potrebi ranog otkrivanja bubrežne bolesti od dječje do starije dobi, kako bi stvorili buduće zdravije generacije. Bubrezi su izuzetno važni za naše zdravlje i kvalitetu života. Ne samo da oni čiste naš organizam nego i reguliraju krvni tlak, održavaju čvrstoću kostiju i stimuliraju stvaranje crvenih krvnih zrnaca koja nose kisik po tijelu. Svaka deseta odrasla osoba ima neki oblik oštećenja bubrega, stoga je važno prepoznati bolest bubrega i zaustaviti je na vrijeme.

U akciji su sudjelovali učenici četvrtih razreda Medicinske škole Osijek; Magdalena Puškarić, Petra Sabljo, Katarina Dedić, Enis Brkić, Nemanja Cvijanović i Stefan Mirosavljević, nastavnici Robert Lovrić i Jasenka Vujanić, te studenti sveučilišnog preddiplomskog studija sestrinstvo Osijek. Tijekom akcije krvni tlak je izmjeren kod 78 građana, a razina glukoze u krvi kod 87 građana.
/ Vesna Suvala

 

Čakovec

I članovi Udruge dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Međimurske županije uspješno su obilježili Svjetski dan bubrega. Upredvorju županijske bolnice Čakovec, su uz tradicionalno mjerenje šećera i krvnog tlaka, prisutnim građanima podijelili informativne materijale o preventivi za zdravlje bubrega. Ove su godine pripremili i posebni dodatak za djecu - pravog, pravcatog mađioničara i pozvali i djecu sa bubrežnim problemima. Sugrađani iz županije mogli su ih čuti i u radijskoj emisiji na temu Prevencija bubrežne bolesti u kojoj su gostovale i majke djece koja žive zahvaljujući transplantiranim organima.

 

Zagreb

Povodom obilježavanja Svjetskog dana bubrega i ove je godine 10. ožujka na glavnom gradskom trgu od 12 do 15 sati organizirana tradicionalna medicinsko-edukativna akcija za građanstvo.
Kao i svake godine mjerile su se vrijednosti arterijskog tlaka te glukoza u krvi, uz liječnički savjet i dijeljenje edukativnog materijala.
Odaziv građana bio je odličan, stoga medicinski materijal predviđen za 250 sudionika ni ove godine nije bio dovoljan.

Slogan je ovogodišnjeg Svjetskog dana bubrega - Bolest bubrega ne bira dob i spol. Prepoznaj je i zaustavi na vrijeme!, te je posebna pozornost pridana djeci i mladima. Ipak, s obzirom na velik odaziv primarno pripadnike starije dobne skupine trebat će uložiti još mnogo truda kako bi se i mladi uključili u ovu veliku akciju čiji je glavni cilj upravo prevencija bubrežne bolesti!

Prisutni su bili članovi udruge Transplant te medicinski djelatnici nekoliko zagrebačkih bolnica koji su mjerili tlak i razinu glukoze u krvi, te prisutne građane informirali o prevenciji bubrežnih bolesti.

Dan nakon javnozdravstvene akcije u prostorijama Hrvatskog liječničkog zbora održan je simpozij naziva Objedinjeni pristup u ranoj prevenciji bubrežne bolesti.
/Lea Katalinić

Kronična bubrežna bolest - Otkrijmo je na vrijeme!

Zagreb, 9. ožujka 2016. Procjenjuje se da oko 150 000 osoba u Hrvatskoj ima kroničnu bubrežnu bolest i u riziku da im se bolest pogorša. Ako se ne otkriju, čimbenici rizika za razvoj bubrežne bolesti uzrokuju progresivan gubitak bubrežne funkcije i u konačnoj im fazi preostaje liječenje dijalizom ili transplantacija bubrega (oko 500 novih bolesnika na godinu).

Na konferenciji za novinare u povodu Svjetskog dana bubrega prikazano je sadašnje stanje u skrbi i liječenju bubrežnih bolesnika u republici Hrvatskoj te istaknute preporuke za daljnji napredak u skrbi te populacije bolesnika. Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju, Hrvatskog liječničkog zbora koje svojim dugogodišnjim stručnim radom i edukacijom liječnika, medicinskih sestara/tehničara kao i bolesnika kontinuirano provodi napore za napredak skrbi o bubrežnim bolesnicima smatra da je iz godinu u godinu stanje u Republici Hrvatskoj sve bolje, ali da i dalje ostaju neriješeni problemi s kojima se bubrežni bolesnici susreću.

Naglašeno je da je nefrolozima i dalje otežano odgovarajuće liječenje anemije u kroničnoj bolesti bubrega ograničenjima u propisivanju lijekova za stimulaciju eritropoeze (LSE). Ono se i dalje ne p rovodi u cijelosti u skladu sa smjernicama za dobru kliničku praksu koje su donijela stručna društva (Europsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju te Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Hrvatskog liječničkog zbora). Liječnici ističu da je potrebno način propisivanja te skupine lijekova u Republici Hrvatskoj uskladiti sa stručnim smjernicama koje su izdala stručna društva, a o čemu su upoznali Ministra zdravlja.

Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju predlaže da se, kako bi se poboljšala skrb o bubrežnim bolesnicima, pozornost posebno posveti ranom otkrivanju kronične bubrežne bolesti. S tim ciljem je Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju izradilo prijedlog Akcijskog plana za prevenciju i rano otkrivanje kronične bubrežne bolesti u Republici Hrvatskoj 2016.-2020. , koji bi se provodio u suradnji s Koordinacijom Hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), a uz potporu Ministarstva zdravlja.

Svrha je Akcijskog plana da se što više osoba s rizikom za nastanak kronične bubrežne bolesti otkrije na vrijeme i time pravodobnim liječenjem uštede znatna sredstva koja se izdvajaju za kasno liječenje bolesnika s kroničnom bubrežnom bolesti.

Također, Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju zauzima se za to da se na osnovnu listu lijekova HZZO-a , a na prijedlog Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju uvrste i lijekovi koji su važni za liječenje bolesnika s kroničnom bubrežnom bolesti u ranijoj fazi kao što su aktivni oblik vitamina D (parikalcitol) te nekalcijski i nemetalni vezači fosfata (sevelamer, kalcij acetat-magnezij karbonat). Ističemo da pravodobno liječenje kronične bubrežne anemije i poremećaja mineralnog metabolizma u bolesnika koji se još ne liječe dijalizom, usporava napredak kronične bubrežne bolesti i zastoj funkcije vlastitog bubrega i bubrežnog presatka te odgađa početak liječenja dijalizom uz znatnu uštedu financijskih sredstava zdravstvenog sustava.

Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju svake godine dan nakon Svjetskog dana bubrega, organizira tradicionalni simpozij pod naslovom Novosti u nefrologiji, dijalizi i transplantaciji bubrega , a ovogodišnja je tema simpozija ''Objedinjen pristup u ranoj prevenciji bubrežne bolesti od dječje do odrasle dobi''.

Obilježavanje Svjetskog dana bubrega u Hrvatskoj omogućili su:

Svjetski dan bubrega © 2010 | Na vrh stranice | Web dizajn

Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Zajednica udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Hrvatske Roche.com Hrvatska udruga medicinskih sestara Hrvatska udruga Transplant