Obilježavanje Svjetskog dana bubrega 2012

Svjetski dan bubrega 2012, 8. ožujka u Hrvatskoj je bio obilježen manifestacijama u više hrvatski gradova.

Građanima je prezentirana prevencija protiv bubrežnih bolesti s naglaskom na transplantaciju, što je bila i ovogodišnja tema obilježavanja Dana bubrega u svijetu. Zainteresirani građani su ovom prigodom dobili mogućnost mjerenja šećera i krvnog tlaka.

 

Obilježavanje Svjetskog dana bubrega u hrvatskim gradovima:

Virovitica

U Virovitici je 08. 03. obilježen Svjetski dan bubrega, već 6. godinu za redom. Udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Virovitičko-podravske županije tom akcijom pod motom: Daruj - bubreg za život - primi ističe iznimnu važnost eksplantacije i transplantacije bubrega, ranom otkrivanju i prevenciji bubrežnih bolesnika. Cilj obilježavanja ove akcije je naše građane podsjetiti na mogućnost doniranja organa na dar te pobuditi svijest o brizi za vlastito zdravlje.

Na Trgu kralja Tomislava u Virovitici dijelili smo promotivne materijale te provodili mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi od strane medicinskog osoblja sa odjela dijalize i članova udruge. U razdoblju od 09-13h odazvalo se oko 200 građana, akcija je izazvala veliko zanimanje te je bila uspješna.

 

Split

Članovi splitske Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika obilježili su Svjetski dan bubrega prigodnom akcijom u TC Joker od 11 do 13 sati. Građani su imali mogućnost da im stručno osoblje izmjeri tlak i šečer u krvi te ih informira o prevenciji bolesti bubrega i slično.

Bilo je 200 izmjera tlaka i šećera naših sugrađana svih životnih dobi od djece do starije populacije, a nalazi su u velikom broju bili u granicama normale. Akciju su provele dvije liječnice i medicinske sestre KBC Split, a volonteri udruge dijelili su edukacijske materijale.

Obilježavanje Svjetskog dana bubrega se nastavlja u ponedjeljak prigodnim predavanjem na temu transplantacije i donorskog programa u prostorijama udruge.

 

Čakovec

Dana 08. 03. od 10-13 sati Udruga hemodijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Čakovec radno je obilježila Svjetski dan bubrega.

U holu novog paviljona Županijske bolnice Čakovec, članovi Udruge su dijelili promotivni materijal o potencijalnim bubrežnim oboljenjima, donorske kartice, prvostupnice sestrinstva zainteresiranim prolaznicima mjerile su krvni tlak i šećer u krvi. Odaziv naših sugrađana je bio iznenađujuće velik, što nam je poticaj za sljedeće akcije za približavanje ljudima. I ovog puta pokazalo se da je ljudima, posebno onima starije životne dobi, potreban netko tko će ih saslušati sa empatijom. Povodom Međunarodnog Dana žena sve korisnice hemodijalize Udruga je razveselila kiticom cvijeća.
Ujedno, zahvaljujemo svima na podršci.

 

Zadar

Povodom Svjetskog dana bubrega, 8. 3. je na Narodnom trgu organizirano mjerenje glukoze u krvi i krvnog tlaka jer upravo su visoki šećer i visoki tlak najčešći uzročnici oboljenja bubrega. Odaziv građana bio je zaista velik, pa primijećujemo da je želja za edukacijom, savjetima i prevencijom kod građana sve prisutnija, što je ujedno i pokazatelj da ljudi postaju sve osvješteniji o opasnostima koje oboljenje bubrega može donijeti. Ovom smo akcijom htjeli približiti ljudima sve potencijalne opasnosti i načine prevencije, osvijestiti ih da se više brinu o svom zdravlju i vode što kvalitetniji život.
/ izvor: eZadar.hr

 

Koprivnica

Udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Koprivničko - križevačke županije je 08. 03. obilježila Svjetski dan bubrega prigodnom akcijom.

Aktivisti udruge su svojim sugrađanima na Zrinskom trgu dijelili edukativne materijale o sprječavanju nastanka bubrežnih bolesti, kao i o tranplantaciji bubrega, čemu je i posvečeno ovogodišnje obilježavanje Dana bubrega u svijetu.
/ foto: Podravski list

 

 

 

 

Osijek

Povodom obilježavanja Svjetskog dana bubrega, Udruga dijaliziranih, transplantiranih i kroničnih bubrežnih bolesnika Osječko-baranjske županije organizirala je prigodnu akciju za građanstvo u prostoru Merkatora od 11-13 sati.

U akciji su, uz aktiviste Udruge, sudjelovali i učenice Medicinske škole te studentice Medicinskog fakulteta. Tijekom akcije krvni tlak je izmjeren kod 150 građana, a razina glukoze u krvi kod 98 građana.

Podijeljeni su i edukativni materijali o transplantaciji bubrega, kao i o bubrežnim bolestima, a zanimanje osječana za prevenciju bilo je veče no proteklih godina. Svoje sugrađane su informirali i o mogućnošću upisa u članstvo Nacionalnog donorskog programa.

 

Rijeka

Udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Primorsko-goranske županije i ove je godine, 8. ožujka obilježila Svjetski dan bubrega.

Ispred pošte na sunčanom riječkom Korzu članovi udruge postavili su štand s edukativnim materijalom o preventivi nastanka bubrežnih bolesti, kao i info letke o Tranplantaciji. Ovom prilikom stotinjak naših sugrađana dobilo je priliku da besplatno izmjere krvni tlak te šećer u krvi i uvjere se koliko su i sami podložni opasnostima od bubrežnog oboljenja. Mjerenje su obavili djelatnici riječke dijalize Filip Š., Željka V., Ivana L. te doc. Bubić. Akciji su prisustvovali i ostali članovi udruge.

 

Pula

Udruga dijaliziranih na listi čekanja za transplantaciju bubrega Istarske Županije iz Pule,obilježila je Svjetski Dan Bubrega na Pulskoj Tržnici. Ovo je prva akcija naše Udruge u 2012. godini čiji su članovi na posebno uređenom štandu od 09 do 12 sati djelili letke, knjižice, donorske kartice, te drugi promotivni materijal namijenjen građanstvu Pule i Istre povodom Svjetskog dana bubrega.

Poruka ovogodišnjeg Svjetskog dana bubrega bila je "Daruj-Primi", a posvećen je bio transplantaciji bubrega u čemu je Republika Hrvatska u posljednjih nekoliko godina postala vodeća zemlja. Građani su se posebno interesirali o donorskoj kartici, kako je popuniti, te koga obavijestiti o svojim željama nakon smrti. O akciji su unaprijed obaviješteni novinari Glasa Istre i portala Istarski.hr. Ovim putem zahvaljujemo svima na pomoći u organizaciji Svjetskog Dana Bubrega u Puli.

 

Zagreb

U Zagrebu je Svjetski dan bubrega obiježen na glavnom gradskom trgu medicinskom i edukativnom akcijom za građane. Medicinsko osoblje sa nekoliko gradskih KBC-a - Rebro, Sveti Duh, Dubrava - izmjerili su tlak i razinu glukoze u krvi te informirali o prevenciji bubrežnih bolesti i presađivanju bubrega.

Medicinski je obrađeno 260 građana i kod 10% njih zamijećeni su rezultati s kojima bi svakako trebali posjetiti svog liječnika.

 

Press konferencija

Na press konferenciji u zagrebačkom novinarskom domu istaknuto je da su posljednjih godina u Republici Hrvatskoj postignuti zavidni rezultati na području presađivanja organa, posebno bubrega, zahvaljujući financiranju nacionalnog transplantacijskog programa, kao i članstvu Hrvatske u Eurotransplantu.

Tako je u 2011. godini u nas presađeno 228 bubrega, što je najviše transplantacija tog organa na milijun stanovnika u svijetu, istaknuto je u srijedu na konferenciji. Prema podacima Ministarstva zdravlja lista čekanja na bubreg smanjenja je od 2007. za 38%, a u 2010. za 14% pa sada na transplantaciju čeka 170 pacijenata.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić apelirao je na građane da u kalendar svojih aktivnosti ubilježe i preventivni pregled bubrega, koji podrazumijeva uobičajenu laboratorijsku kontrolu urina, koja će ukazati kakvo je zdravstveno stanje njihovih bubrega. Podsjetio je kako je današnji uspjeh transplantacijske medicine posljedica aktivnosti započetih prije desetak godina. Hrvatska je prva u svijetu po transplantaciji jetre i bubrega, a druga po broju transplantacija srca.

Prof. Petar Kes iz Zavoda za nefrologiju, arterijsku hipertenziju i dijalizu KBC-a Zagreb kazao je kako su najviše donora dosad imale manje regionalne bolnice poput one u Varaždinu, Virovitici i Požegi, dok je među zagrebačkim bolnicama najviše uspjeha u tome imao KBC Sestara milosrdnica.

Stručnjaci ističu kako je za očekivati da će se broj transplantacija bubrega u idućem razdoblju smanjiti, a kako je među kandidatima veliki broj osoba starijih od 68 godine, smatraju da treba razmotriti i mogućnosti transplantacije bubrega od starijih donora.

Također je istaknuto kao vrlo bitno da se hormon eritropoetin konačno nađe na listi lijekova za bubrežne bolesnike u preddijalizi.

 

Simpozij: Transplantacija bubrega

U Zagrebačkom je hotelu Dubrovnik održan simpozij pod nazivom Transplantacija bubrega u organizaciji Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju pri Hrvatskom liječničkom zboru. Budući su kao predavači nastupili najeminentniji domaći stručnjaci na ovom području, na ovaj način je obilježavanje Svjetskog dana bubrega u Hrvatskoj zaokruženo i susretom sa imenima zaslužnima za dobre rezultate koji nam služe na čast.

Na stručnom skupu prisutni su imali priliku poslušati izlaganja usko vezana uz problematiku liječenja bubrega i tranplantaciju i to: Doc. dr. sc. Nikolinu Bašić-Jukić (KBC Zagreb) sa temom "Transplantacija bubrega - metoda izbora u nadomještanju bubrežne funkcije"; Doc. dr. sc. Sanjina Račkog (KBC Rijeka) sa temom "Da li je moguće ubrzati obradu bolesnika za transplantaciju bubrega?"; Doc. dr. sc. Mladena Knoteka (KB Merkur, Zagreb) sa temom "Kombinirana transplantacija: bubreg + ?"; Prim. dr. mr. sc. Marka Jakića (KBC Osijek) sa temom "Da li ima prostora za povećanje broja darivatelja i primatelja bubrega?" i Prof. dr. sc. Petra Kesa (KBC Zagreb) sa temom "Kako ostvariti optimalan ishod liječenja u bolesnika s presađenim bubregom?".

Simpozij je pratilo 40 liječnika kojima je ovo bila prilika da se kroz izlaganja eminentnih stručnjaka bolje upoznaju sa njihovim iskustvima u liječenju bolesti bubrega, a skupu je nazočila i dr. Mirela Bušić, državna koordinatorica za transplantacijski program u Ministarstvu zdravstva.

 

Obilježavanje Svjetskog dana bubrega u Hrvatskoj omogućili su:

Svjetski dan bubrega © 2010 | Na vrh stranice | Web dizajn

Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Zajednica udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Hrvatske Roche.com Hrvatska udruga medicinskih sestara Hrvatska udruga Transplant